Mijn VerbouwPremie, de nieuwe standaard voor energiepremies en woonpremies

Wie renoveert, kan vaak aanspraak maken op energie- en woonpremies. Het premiesysteem is echter allesbehalve eenvoudig: de premies moeten worden aangevraagd bij diverse overheidsinstanties, de verschillende aanvraagprocedures zijn vaak ingewikkeld en de premievoorwaarden zijn dikwijls niet op elkaar afgestemd. Om hieraan tegemoet te komen, heeft de Vlaamse overheid beslist om tal van premies te integreren in één premie: ‘Mijn VerbouwPremie’. En deze premie kan in bepaalde gevallen ook worden aangevraagd door de zelfbouwer!

Wanneer kom ik in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie?

De subsidie kan worden aangevraagd voor tal van renovaties en investeringen die inzetten op de (woon)kwaliteit en energiezuinigheid van gebouwen in het Vlaamse Gewest. In essentie komen tien categorieën van renovaties en investeringen in aanmerking voor de uitbetaling van de premie:

  • Isolatie en renovatie van het dak;

  • Isolatie en renovatie van de buitenmuren;

  • Isolatie en renovatie van de vloer (incl. fundering);

  • Renovatie van ramen en deuren (glas en buitenschrijnwerk);

  • Binnenrenovatie (binnenmuur, plafond en trap);

  • Vernieuwing van de elektriciteit en het sanitair;

  • Plaatsing van een gascondensatieketel;

  • Plaatsing van een (al dan niet hybride) warmtepomp;

  • Plaatsing van een warmtepompboiler;

  • Plaatsing van een zonneboiler.

Om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie, hoef je trouwens niet noodzakelijk een klassiek ‘woonhuis’ te renoveren. Ook voor renovatiewerken aan een appartement, appartementsgebouw, bedrijfspand of kantoorruimte kun je de premies aanvragen. Voorwaarde is wel steeds dat het gaat om een gebouw dat (minstens) 15 jaar oud is. Er bestaat een uitzondering voor de plaatsing van een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler: hiervoor volstaat dat het gebouw (minstens) 5 jaar vergund is en dat de EPB-aangifte tijdig en correct is ingediend.

Ook als zelfbouwer kan je financiële steun aanvragen in de categorieën binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair. Voor de overige categorieën moeten de werken zijn uitgevoerd door een aannemer.

Wat is het bedrag van Mijn VerbouwPremie?

Het bedrag is afhankelijk van de gezinssamenstelling, het gezinsinkomen en het gebouwtype (residentieel of niet-residentieel). Door deze gegevens in te voeren in de digitale simulator van de Vlaamse overheid kun je eenvoudig jouw (eventuele) premie berekenen.

Vanaf wanneer kan ik Mijn VerbouwPremie aanvragen?

Wie de premie wil aanvragen, moet nog heel even wachten. Zij kan immers pas worden aangevraagd vanaf 1 oktober 2022. Dit betekent dat vanaf 1 juli 2022 tot en met 30 september 2022 tijdelijk geen subsidies kunnen worden aangevraagd voor bovenstaande categorieën van renovatiewerken. 

Vanaf 1 oktober 2022 kan Mijn VerbouwPremie dan worden aangevraagd via het digitale loket. Je kan de subsidie uiteraard slechts aanvragen voor facturen waarvoor in het verleden nog geen renovatiepremie of (andere) energiepremie werd toegekend. 

Naast Mijn VerbouwPremie blijven ook nog andere premies bestaan

Hoewel Mijn VerbouwPremie een welgekomen vereenvoudiging is, is het systeem toch niet zaligmakend. Náást Mijn VerbouwPremie blijven immers nog steeds andere subsidies bestaan. Zo bijvoorbeeld moeten de premies voor zonnepanelen nog steeds worden aangevraagd bij de distributienetbeheerder. Of en welke subsidies kunnen worden aangevraagd, is steeds afhankelijk van het concrete renovatieproject.

Vorige
Vorige

De hybride warmtepomp: een onderbelichte techniek voor energiezuinig verwarmen

Volgende
Volgende

Checklist elektriciteit