Radiatoren ontluchten in 7 stappen

Hoor je een tikkend of borrelend geluid in je radiatoren? Warmen ze traag, deels of amper op? Zijn je radiatoren aan de onderkant warm, maar blijven ze aan de bovenkant koud? Dan zit vermoedelijk lucht in je radiatoren. Lucht zorgt ervoor dat het verwarmingswater minder goed door de radiatoren circuleert. Hierdoor zal je energieverbruik stijgen en bestaat de kans dat je verwarmingsbuizen gaan oxideren. Het is dus hoog tijd om je radiatoren te ontluchten. Met dit handige stappenplan is de klus in geen tijd geklaard.

STAP 1: Verzamel het juiste materiaal

Om radiatoren te ontluchten, heb je volgend materiaal nodig:

  • Een ontluchtingssleuteltje om de ontluchtingskranen van de radiatoren open te draaien;

  • Een emmer om een kleine hoeveelheid druppelend water op te vangen;

  • Een handdoek om de vloer te beschermen.

STAP 2: Zet de verwarming op een hoge temperatuur

Zet de verwarming op een temperatuur van minstens 25 °C en draai de radiatoren volledig open. Wacht vervolgens minstens een kwartier, zodat de eventuele lucht in de radiator bij het ontluchtingsventiel kan verzamelen.

STAP 3: Schakel de verwarming uit en laat de radiatoren afkoelen

Na een kwartier schakel je het verwarmingssysteem volledig uit (via de thermostaat), zodat er geen verwarmingswater of lucht meer door de buizen wordt gepompt. De thermostatische kranen laat je wel volledig opengedraaid.

Wacht ongeveer een uur tot het water in de radiatoren afgekoeld is. Zo kun je je niet verbranden als er tijdens het ontluchten water uit de radiatoren spat.

STAP 4: Draai het ontluchtingsventiel open en laat de lucht ontsnappen uit de buizen

Plaats een emmer onder de ontluchtingskraan van de radiator en hou een handdoek bij de hand. Zoek vervolgens het ontluchtingsventiel op de radiator. Het ventiel is een klein rond gaatje met een vierkantje binnenin en bevindt zich meestal aan de bovenkant van de radiator. Draai het ventiel met een kwart- tot halve draai open, zodat je het sissend geluid van ontsnappende lucht hoort.

STAP 5: Draai het ontluchtingsventiel opnieuw dicht

Van zodra alle lucht uit de radiator is ontsnapt, loopt verwarmingswater uit de ontluchtingskraan. Draai dan het ontluchtingsventiel opnieuw dicht.

Als tijdens het ontluchten een beetje water op de vloer of op de muur spatte, dan kun je deze waterresten opvegen met de handdoek. 

STAP 6: Herhaal de stappen 4 en 5 voor elke radiator

Wil je meerdere radiatoren ontluchten? Herhaal dan de stappen 4 en 5 voor elke radiator. Het is aangewezen om eerst de radiatoren op de benedenverdieping en vervolgens de radiatoren op de bovenverdieping te ontluchten.

STAP 7: Zet de verwarming opnieuw aan

Als alle radiatoren ontlucht zijn, kun je de verwarming opnieuw aanzetten. Controleer of de waterdruk in de CV-ketel nog steeds tussen 1,5 en 2 bar ligt. Dit kun je aflezen op de digitale of analoge nanometer. Het is immers mogelijk dat de waterdruk gedaald is door het ontluchtingsproces. Is dit inderdaad het geval, dan kun je dit gemakkelijk bijstellen door water bij te vullen. Ga tot slot na of alle radiatoren gelijkmatig opwarmen.

Het is aangewezen om je radiatoren jaarlijks te ontluchten. Dit gebeurt idealiter vóór het begin van de winter. Zo ben je volledig klaar voor een nieuw stookseizoen en haal je een optimaal rendement uit je verwarming

Vorige
Vorige

Selftech op BIS-beurs 2024

Volgende
Volgende

De hybride warmtepomp: een onderbelichte techniek voor energiezuinig verwarmen