Zelfbouw elektriciteit

Geen dure elektricien nodig. Stop zelf je energie in de bedrading en bespaar op je budget. Want, wat is de grootste kost bij een elektriciteitsinstallatie? Niet het materiaal, maar wel de werkuren van de elektricien. Met het zelfbouwpakket elektriciteit van Selftech spaar je die kost uit.

We bespreken je project uitgebreid en bekijken de technische kan. Kun je ons een plan of zelfgetekende schets van je verbouwingen of nieuwbouw bezorgen? Dan maken wij voor jou de berekeningen en bezorgen we je op basis daarvan een aangepaste offerte.

zelfbouwpakket elektriciteit

Doe het zelf: elektriciteit

Wat doe je zelf? Leggen van bekabeling, inslijpen en plaatsen van inbouwdozen, de aansluitingen en dergelijke zijn zaken die je zelf kunt doen.

Selftech verzorgt de intekening, de bekabeling en pre-installatie van het verdeelbord en de opvolging. Dankzij het zelfbouwpakket elektriciteit ben je er ook zeker van dat alles volgens de normen gebeurt. Zo kan de keuring vlekkeloos verlopen.

Er bestaan drie soorten elektrische installaties waartussen je kunt kiezen.

Klassieke elektrische installatie

Een klassiek systeem van elektriciteit bestaat uit vaste verbindingen tussen schakelaars en verbruikers zoals bijvoorbeeld de verlichting. De bekabeling is definitief toegekend en latere aanpassingen liggen wat moeilijker voor de hand.

Een klassiek systeem heeft, zoals elk systeem, een verdeelkast waarin de beveiligingsautomaten zijn ondergebracht die de installatie opdelen in verschillende kringen. Bij een klassieke installatie kun je zonder enig probleem comfortfuncties integreren zoals dimbare verlichting, bewegingsmelders, oriëntatieverlichting, USB laders en dergelijk meer.

Je moet wel heel duidelijk op voorhand voorzien welke schakelaar welke functie krijgt. Dit achteraf aanpassen is vaak onmogelijk zonder het pleisterwerk te beschadigen.

Teleruptoren

Bij dit systeem worden de klassieke schakelaars vervangen door drukknoppen. Een teleruptor neemt de functie van de schakelaar over en wordt gemonteerd in de verdeelkast. De bekabelingsstructuur is totaal verschillend ten opzichte van een klassieke installatie. Men spreekt hier van een “sterstructuur”.

Hoe weet een teleruptor wanneer hij moet schakelen? Heel eenvoudig, de teleruptor wordt verbonden via een laagspanningskabel met een drukknop. Bij het bedienen van deze drukknop zal de teleruptor de verlichting schakelen. Wanneer je de volledige woning gaat uitrusten met teleruptoren kun je later eenvoudig overschakelen naar huisautomatisering. Alle bedrading is namelijk reeds compatibel.

Het allergrootste voordeel van dit systeem is dat centrale functies mogelijk worden! Zo kun je aan de voordeur een “alles-uit” knop plaatsen die je kan gebruiken bij het verlaten van de woning. Zo ben je zeker dat geen enkele lamp blijft branden als je niet thuis bent.

Zelfbouw domotica

Domotica

En tot slot domotica. In feite kun je huisautomatisering vergelijken met teleruptoren, vooral op het vlak van bekabeling. Het grote verschil is dat het verdeelbod wordt opgebouwd met intelligente modules die je kan programmeren naargelang je eigen behoeften en wensen.

Domotica is niet langer een luxe, het is een intelligent beheersinstrument waarmee je alle functies in je huis controleert: verlichting, huishoudtoestellen, rolluiken, alarmen en dergelijke meer. Bovendien leer je al hun mogelijkheden benutten. En dat zelfs van op afstand. Je verzekert je eigen veiligheid en je vermijdt energieverspilling. Het voornaamste voordeel blijft wel dat je zelf de aanpassingen of herconfiguraties kunt uitvoeren en dit dankzij de uitermate gebruiksvriendelijke software. Met domotica ligt je welzijn in eigen handen, vandaag en morgen.

Bespaar energie met domoticasysteem van Niko Home Control

Niko Home Control

Niko Home Control is de eerste elektrische installatie waarmee je thuis actief energie bespaart. Het ecodisplay geeft aan hoeveel energie de woning verbruikt, waardoor je zuiniger met energie omspringt. Dat is een goede eerste stap om je verbruik te optimaliseren, zeker als je elektriciteit opwekt met zonnepanelen.

Met Niko Home Control bedien je heel eenvoudig de verlichting, verwarming, ventilatie of rolluiken. Dat kan centraal via een touchscreen of smartphone, maar evengoed via een klassieke schakelaar verkrijgbaar met de afwerkingen uit de Niko Pure, Niko Intense en Niko Original collectie. 

Comfortabeler leven met Niko Home Control

Je wil je huis slim maken, maar je bent niet van plan om je muren open te breken? Dat kan, door Niko Home Control te installeren op jouw traditionele elektrische bekabeling! Zo kun je bv. je verlichting en rolluiken bedienen met je smartphone, of alles in één keer aansturen met een druk op de knop en zelfs kiezen voor geconnecteerde schakelbare stopcontacten. Dat betekent comfortabeler wonen, veiliger leven én tezelfdertijd energie besparen!

Als je start met de basisinstallatie, kun je later nog uitbreiden of zaken veranderen. Dit heeft als voordeel dat je op je eigen tempo en op basis van je budget later extra functionaliteiten kunt toevoegen. Zonder dat je extra bekabeling moet voorzien. 

Met functies als zoneregeling voor verwarming, ecotoets, paniektoets, aanwezigheidssimulatie … verhoogt de nieuwe elektrische installatie aanzienlijk je wooncomfort en veiligheid.

 

Voor welk systeem je ook kiest, Selftech brengt samen jou je behoeftes in kaart. We gaan na wat jij als gebruikte allemaal nodig hebt en hoe we dit het best kunnen omzetten naar jouw woning. Wens je meer informatie of persoonlijk advies? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder op weg.