Hoe plaats je zelf een elektrische radiator in de badkamer?

Je badkamer opwarmen met elektrische verwarmingsopties is de laatste jaren enorm populair geworden. Radiatoren, verwarmde handdoekradiatoren en vloerverwarming worden dan ook steeds vaker in de badkamer geïnstalleerd. Waarom? Omdat ze heel efficiënt zijn en aanzienlijk verbeterd zijn op vlak van kwaliteit en design.

Hoogstwaarschijnlijk denk je nu: houden we elektriciteit en water niet best zo ver mogelijk van elkaar? Deze vraag is volledig terecht en een elektrische radiator in de natste kamer van het huis plaatsen klinkt inderdaad onveilig. De vraag die je jezelf moet stellen is echter niet ‘kan’ ik een elektrische radiator in de badkamer installeren, maar ‘waar’ kan ik die plaatsen. Daarom moet je bij de installatie rekening houden met zogenaamde badkamerzones. In dit artikel geven we je de nodige veiligheidsinformatie zodat je zonder zorgen zelf een elektrische radiator kunt plaatsen in je badkamer.

Zelfbouw elektrische radiatoren badkamer.

Afbeelding Hudson Reed NL - Badkamer en Radiator Specialist

Waarom kiezen voor een elektrische radiator?

Kiezen voor het installeren van elektrische verwarming in de badkamer doe je omwille van twee redenen.

Ten eerste zijn elektrische radiatoren en elektrisch verwarmde handdoekradiatoren heel functioneel. Aangezien deze verwarmingssystemen onafhankelijk werken van de rest van het verwarmingssysteem, maakt het niet uit als je in een huis woont zonder centrale verwarming of ervoor kiest om de verwarming uit te schakelen in de zomer. Je kunt de badkamer dus altijd warm houden en genieten van het comfort van een warme handdoek, zonder daarbij energie te verspillen.

Ten tweede heb je bij een elektrische radiator de mogelijkheid om deze te koppelen aan een WiFi-thermostaat. Hierdoor verwarm je op een efficiënte manier en krijg je de gewenste temperatuur wanneer jij dat wil. Niet onbelangrijk is dat dit bovendien ook zorgt voor een vermindering van de energierekening.

Zelf elektrische radiator badkamer installeren

Elektrische verwarming veilig installeren

Een veilige installatie van elektrische verwarming gaat hand in hand met het kennen van de badkamerzones. Voor de badkamer zijn de zones afhankelijk van de positie van de radiator ten opzichte van het bad, de douche en de wastafel. Door dit concept te hanteren, kun je bepalen waar je een elektrische radiator mag plaatsen. De badkamerzones worden aangegeven op basis van de IP-beschermingsgraad.

Afbeelding Hudson Reed NL - Badkamer en Radiator Specialist

De minimale IP-beschermingsgraad voor de badkamer

Aan elk elektrisch apparaat wordt een IP-beschermingsgraad toegekend. Deze waarde geeft de mate van beveiliging tegen aanraking en vocht aan.

De IP-beschermingsgraad bestaat uit twee getallen. Het eerste getal geeft aan hoe goed het elektrisch apparaat bestand is tegen aanrakingen. Over dit getal hoef je je voor een elektrische verwarming in de badkamer geen zorgen te maken. Vaak zie je dat het gemarkeerd wordt met een X omdat het niet getest is door de fabrikant of niet relevant is voor het product. Het tweede getal is belangrijker. Dit getal geeft aan tot op welke hoogte het apparaat beschermd is tegen vloeistoffen en of het dus met andere woorden waterdicht is.

In de badkamer wordt algemeen aangenomen dat je geen producten mag installeren of monteren met een IP-waarde lager dan IPX4. Dat geldt ook voor elektrische radiatoren. Een IP-waarde X4 betekent dat het elektrisch apparaat “beschermd is tegen spatwater uit alle richtingen”. Dit houdt echter meteen ook in dat je een IPX4-apparaat niet zomaar overal in de badkamer kunt plaatsen. Daarom zijn badkamerzones van belang.

Zelfbouwpakket elektrische radiator voor badkamer

De geschikte badkamerzones voor elektrische verwarming

In totaal zijn er vier badkamerzones, maar bij het installeren van een elektrische radiator komen enkel zone 1, 2 en 3 in aanmerking. Zone 0 is namelijk de zone in het bad, de wastafel en de douchebak.

Zone 1 verwijst naar de ruimte tot 2,25 meter boven de bodem van het bad of de douche. Op deze plaatsen is minimum en IP45 vereist. Zone 2 is het gebied tot 60 cm rond het bad, de douche of de lavabo. Voor deze zone moet het apparaat minstens IP44 hebben.

Tot slot is er ook een zone 3. Deze zone strekt zich uit tot 2,40 meter van het bad of de douche vanaf zone 2. Dit is dus het gebied tot 3 meter rond het bad of de douche. Hier is slechts een minimum van IP21 vereist.

 

Afbeelding Hudson Reed NL - Badkamer en Radiator Specialist

Extra vereiste voor elektrische radiatoren in de badkamer

Bij de installatie van elektrische verwarming in de badkamer is het niet de radiator op zich die het probleem kan zijn. We bedoelen hiermee dan het stalen gevaarte. Deze zijn voorzien van een hoogwaardige poedercoating om het risico op roest of erosie te beperkten, maar hier is op zich niets elektrisch aan. Het zijn de elektrische verwarmingselementen en de zekering die de radiator aan het netwerk koppelt, die voor eventuele problemen kunnen zorgen. Daarom moet je bij de installatie van een elektrische radiator ook letten op twee extra zaken.

Eerst en vooral moeten de verwarmingselementen een IP-waarde hebben van minimaal IPX4. Deze zijn veilig en geschikt voor installatie in badkamerzones 1, 2 en 3. Maar, nog belangrijker, de aansluiting op het netwerk moet minstens 360 cm verwijderd zijn van de wastafel, de douche en de rand van het bad. Dat betekent dat deze zich enkel mag bevinden in zone 3. Wanneer het niet mogelijk is om de aansluiting zo ver te installeren, moet je de kabel verlengen en de zekering ergens buiten de badkamer aansluiten.

Heb je nog vragen of wens je graag meer informatie over het zelf plaatsen van een elektrische radiator in de badkamer? Of wil je graag advies op maat? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Vorige
Vorige

10 tips om zelf je stopcontacten te plaatsen

Volgende
Volgende

Alles wat je moet weten over ventilatie in huis