Alles wat je moet weten over ventilatie in huis

Het is een goede zaak dat we wonen in steeds beter geïsoleerde woningen. Om zo energiezuinig mogelijk te leven, bouwen we onze huizen zoveel mogelijk luchtdicht. Maar, dan moeten we er ook voor zorgen dat de woning voldoende geventileerd wordt. De ramen openzetten is daarvoor niet voldoende. Je installeert dus best een ventilatiesysteem.

© Vaillant binnenunit van de climaVAIR airco

© Vaillant binnenunit van de climaVAIR airco

Waarom ventileren?

Een ventilatiesysteem zorgt voor een optimaal binnenklimaat in je woning. Naast het op peil houden van de vochtigheidsgraad, zorgt ventilatie voor een goede luchtcirculatie en afvoer van verontreinigde lucht. Het is misschien moeilijk te geloven, maar het klimaat binnen i vaak van slechtere kwaliteit dan buiten. Een ongezond binnenklimaat kan zorgen voor geïrriteerde ogen of luchtwegen, hoofdpijn, vermoeidheid of een te koud of te warm gevoel.

Via een ventilatiesysteem wordt de vervuilde lucht afgevoerd waardoor schadelijke stoffen en schimmels geen kans maken. Om ten volle gebruik te maken van je ventilatiesysteem, zijn er een aantal zaken om in je achterhoofd te houden.

Je kiest om te beginnen best voor een kwalitatief systeem. Hoewel er verschillende types ventilatiesystemen bestaan, raden we bij Selftech aan te kiezen voor mechanische ventilatie (type C of D). Bij Selftech vind je zelfbouwpakketten voor ventilatie op maat van jouw woning en jouw wensen.

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

Een ventilatiesysteem type C/C+ zorgt voor aanvoer van verse lucht via raamroosters in de droge ruimtes zoals de leefruimte, slaapkamers, bureau… De vervuilde binnenlucht wordt mechanisch afgevoerd via ventielen in de vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken, toilet… Het nadeel hiervan is dat je in de winter de koude lucht naar binnen in de woning brengt.

Bij een systeem D wordt zowel de af- als aanvoer van lucht mechanisch in balans gehouden én gefilterd wat ideaal is voor het comfort en voor de luchtkwaliteit. De koude verse lucht die de woning binnenkomt wordt eerst verwarmd via de warmtewisselaar. Het grote voordeel van dit systeem is dus dat ook in de winter de verse lucht op een aangename temperatuur de woning inkomt en je geen onnodige koude lucht terug moet opwarmen. Positief voor het E-peil dus.

zelfbouw ventilatie onderhoud

Hoe onderhoud je je ventilatiesysteem

Zoals we eerder al vermeldden zijn er verschillende soorten ventilatiesystemen die elk hun eigen onderhoud vragen.

Voor een ventilatiesysteem type A volstaat het om regelmatig de toevoer- en afvoeropeningen schoon te maken. Type C vraagt echter al wat meer onderhoud. Naast de toevoer- en afvoeropeningen moet je ook het kanalennet, de afvoerventilator(en) en -ventielen proper laten maken.

Bij type D is onderhoud heel belangrijk. Als de filters, ventilatoren of het kanalennet niet proper zijn, haal je net vervuilde lucht je woning binnen en dat is absoluut niet de bedoeling. Het is dus belangrijk om de verschillende onderdelen regelmatig te poetsen of zelfs te vervangen. Niet zeker hoe en wanneer je moet reinigen? Geen nood, bij Selftech voorzien we je van een onderhoudsplan. Zo’n plan is opgedeeld in onderhoudswerkzaamheden die je zelf kan uitvoeren. Sommige taken laat je beter over aan de installateur.

Wat kun je zelf?

Het onderhoud van toevoer- en afvoeropeningen en afvoerventielen kun je eenvoudig zelf. Ook voor het stofzuigen en vervangen van filters heb je in principe geen installateur nodig. Het reinigen van ventilatoren en de warmtewisselaar, en de inspectie en het poetsen van de luchtkanalen is dan weer eerder een werkje voor de installateur.

Hoe vaak?

Hoe vaak een component gereinigd of vervangen moet worden, hangt af van fabrikant tot fabrikant. Maar ook de kwaliteit van de aangevoerde lucht heeft hier een invloed op. Een mechanische ventilatie vraagt dus wel wat onderhoud. Hou er bij de installatie rekening mee dat je dus makkelijk toegang moet hebben tot de verschillende onderdelen, dat maakt het onderhoud nadien heel wat makkelijker.

Wil je graag zelf je ventilatie installeren? Maak dan een afspraak via onze website en we helpen je op weg met een zelfbouwpakket op maat.

Vorige
Vorige

Hoe plaats je zelf een elektrische radiator in de badkamer?

Volgende
Volgende

Welke soorten warmtepompen bestaan er?