Zelfbouwpakket laadpalen

Enkele tips om zelf je laadpaal te installeren

We kunnen er niet meer omheen dat elektrische wagens steeds populairder worden. Maar, het opladen van de wagen is niet altijd even vanzelfsprekend. Je kan je wagen niet zomaar overal opladen, elektriciteit is op openbare of gedeelde laadpunten vaak duurder dan thuis, maar thuis je auto opladen via een klassiek stopcontact verloopt nogal traag. De meest eenvoudige oplossing is thuis een laadpaal installeren. Loopt het kostenplaatje dan niet op? Niet als je het zelf kan doen! Bij Selftech kun je terecht voor een zelfbouwpakket laadpalen op maat van jouw wagen.

Zelfbouwpakket laadpalen

Voordelen van een laadpaal bij je thuis

Bij de aankoop van je elektrische wagen krijg je een speciale kabel en adapter waarmee je je wagen via een klassiek stopcontact kan opladen. Maar je zal misschien al gemerkt hebben dat dit even kan duren. Opladen via een laadpaal duurt gemiddeld minder dan 6 uur, opvallend sneller dan de 6 tot 10 uur laadtijd via het stopcontact. 

Daarnaast is een laadpaal niet alleen sneller, maar ook veiliger. De paal heeft een eigen zekering wat het risico op overbelasting van het elektriciteitsnet verkleint. Een laadpaal heeft meer vermogen dan een stopcontact, maar dan zonder het risico op oververhitting. Het is dus belangrijk om de laadpaal op een aparte kring te installeren met een eigen automaat en differentieelschakelaar.

zelf laadpaal installeren bij je thuis

Heb je zonnepanelen? Dan kun je de zelf opgewekte energie gebruiken voor je wagen. Sommige laadpalen zijn in staat om de (zonne-)energie op te slaan in de batterij van je auto om die dan tijdens piekmomenten thuis te gebruiken, bijvoorbeeld in de vooravond als er gekookt wordt, de verwarming brandt en de televisie aanstaat. De batterij van je wagen levert dan energie aan je huis. ’s Nachts, als de elektriciteit goedkoper is, laadt de wagen opnieuw op. Dit is een handige manier om te besparen op je elektriciteitsfactuur, zeker als je zonnepanelen hebt.

Waarop moet je letten als je zelf een laadpaal installeert?

Er bestaan heel wat verschillende soorten laadpalen. Het is dus belangrijk dat je een laadpaal kiest op maat van je wagen, je woning en je persoonlijke situatie. Bij Selftech kunnen we je daarin adviseren zodat je de laadpaal kiest die het best bij je past. Samen met jou kunnen we het geschikte zelfbouwpakket voor je samenstellen en overlopen we de stappen die je moet ondernemen voor een geslaagde installatie. Hieronder alvast enkele zaken waarop je moet letten. 

  • Eerst en vooral: veiligheid is prioriteit! Je werkt met een elektrische installatie die onder relatief hoge spanning staat. Je zorgt dus best voor gepaste kledij en schoenen om jezelf te beschermen.

  • Voorkom overbelasting van het elektrisch circuit door je meterkast aan te passen. Sluit het laadpunt dus af op een afzonderlijke kring. Hoe kleiner de afstand tussen de meterkast en het laadpunt, hoe goedkoper.

  • Wijzigingen van het elektrisch circuit moeten vooraf goedgekeurd worden door de gemeente en een erkende keuringsorganisatie. Je moet ook je verzekering hiervan op de hoogte brengen. Ook hier kan Selftech je in adviseren.

  • Heb je zonnepanelen? Laat het ons zeker weten, niet alle laadpalen hebben hiervoor een aansluiting.

  • Heb je een elektrische bedrijfswagen? Dan kunnen de kosten deels doorgerekend worden aan de werkgever.

Wat jouw situatie ook is, bij Selftech stellen we een zelfbouwpakket samen voor een laadpaal precies op maat van je wagen, je woning en je persoonlijke wensen. Voor meer info neem je best contact met ons op of maak hier een afspraak voor advies en een offerte op maat.

Vorige
Vorige

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Volgende
Volgende

Overzicht premies