Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Er bestaan vier verschillende soorten warmtepompen die elk op een andere manier energie uit natuurlijke bronnen halen om zo warmte te creëren. Dat maakt warmtepompen er duurzame verwarmingsoplossingen. Welke warmtepomp je best installeert, hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en woning. Wij geven je alvast een handig overzicht van alle soorten warmtepompen. Voor advies op maat kun je steeds bij ons team specialisten terecht.

De lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp is voorzien van een buitenunit die de warmte uit de buitenlucht haalt en die lucht via een watercircuit naar binnen brengt. Dit type warmtepomp is relatief goedkoop: lucht is namelijk overal gratis beschikbaar. Handig is ook dat een lucht-water warmtepomp eenvoudig te installeren is en dat deze zonder vergunning geplaatst kan worden. Dit type wordt vaak gebruikt om in bestaande huizen of ook bij nieuwbouw een milieuvriendelijk energiesysteem te voorzien. Je hoeft er namelijk geen ingrijpende aanpassingen voor te doen zoals bijvoorbeeld een bronboring.

Het rendement van deze warmtepomp ligt iets lager dan bij de andere types, dit omdat de buitenlucht nogal vatbaar is voor temperatuurschommelingen. Een lucht-water warmtepomp is geschikt voor verwarming en warm water. In de zomer kan ze ook actief koelen. Dit systeem is ook te combineren met vloerverwarming en lage temperatuur radiotoren of convectoren.

Foto: © Vaillant - Buitenunit warmtepomp

Foto: © Vaillant - Buitenunit warmtepomp

Foto: © Vaillant - VersoTHERM lucht-water warmtepomp zonder buitenunit

Foto: © Vaillant - VersoTHERM lucht-water warmtepomp zonder buitenunit

 

De lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. De warme lucht wordt dan in de te verwarmen ruimtes geblazen. In de zomer kan het proces eenvoudig worden omgedraaid en functioneert de installatie als airconditioning systeem. Bij een lucht-lucht warmtepomp kun je kiezen uit verschillende modellen. Een wandmodel kan in elk interieur geïntegreerd worden en maakt amper geluid. Je kunt ook kiezen voor een vloermodel of voor een plafondmodel. Het plafondmodel heeft als voordeel dat het verwarmingstoestel niet zichtbaar is in het interieur.

Ook dit type warmtepomp is eenvoudig te installeren. Het enige wat je voor een lucht-lucht warmtepomp moet doen is een buitenunit en een of meerdere binnenunits met elkaar verbinden. Dit type warmtepomp is over het algemeen ook goedkoper in aankoop dat de andere soorten.

Foto: © Vaillant - Binnenunit van de ClimaVAIR airco

Foto: © Vaillant - Binnenunit van de ClimaVAIR airco

De grond-water warmtepomp

De grond-water warmtepomp - ook wel bodem-water warmtepomp genoemd - onttrekt warmte aan de bodem via een ingegraven horizontaal captatienet of een verticale boring. Daarin kun je kiezen. Dit type levert een hoog rendement omdat de temperatuur van de bodem constant blijft. Er zijn wel enkele zaken waarmee je rekening moet houden: zo zijn niet alle bodemsoorten even geschikt en moet het terrein voor een horizontaal captatienet goed bereikbaar zijn.

Een horizontaal of verticaal buizensysteem? Horizontale collectoren vragen meer plaats dan een verticale grondboring. Als je weinig ruimte hebt, kies je dus best voor een verticaal systeem. Dit vraagt wel een vrij hoge investeringskost vanwege de diepteboringen. Bij een horizontaal buizennetwerk zijn de boringen minder duur, maar moet je dus wel over voldoende grondoppervlakte beschikken.

Met een grond-water warmtepomp kun je verwarming en sanitair warm water voorzien, plus, de warmtepomp kan zowel actief als passief koelen.

De water-water warmtepomp

Bij een water-water warmtepomp onttrek je warmte aan het grondwater via twee putten. De ene put dient om het water omhoog te pompen, de andere om het water opnieuw af te geven. Net zoals een grond-water warmtepomp heeft dit type een erg hoog rendement, al vraagt ze een grotere investering. Je gaat vooraf ook best na of het grondwater van goede kwaliteit is en in voldoende hoeveelheden beschikbaar is. Je hebt ook een vergunning nodig om de grondwaterputten te boren.

Wil je graag zelf een warmtepomp installeren, maar ben je niet zeker welk type het best is voor jouw situatie? Geen nood, bij Selftech helpen we je graag verder. Neem contact met ons op of maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek of een offerte op maat.

Vorige
Vorige

Alles wat je moet weten over ventilatie in huis

Volgende
Volgende

Zelfbouwpakket laadpalen